Home Vízszintes Támasz és Ellenállás

Vízszintes Támasz és Ellenállás

by admin
Vízszintes Támasz és Ellenállás

Amikor a vízszintes támasz és ellenállás a téma (rövidítés az angol kifejezés alapján S/R) és keresni kezdjük a grafikonon, először azonosítani kell azt a zónát, ahol az ár érintett egy bizonyos ponton, és ott megfordult vagy megállt. Azután vissza kell mennünk a grafikonon, és meg kell nézni, hogyan reagált korábban az ár erre a szintre.

Támasz és ellenállás

A Vízszintes Támasz és Ellenállás Alapjai

Ha legalább kétszer érintette a szintet, akkor megvan az S/R szintünk. Minél többször érintette az ár a szintet, és megfordult ott, annál erősebb a támasz vagy az ellenállás ezen a területen. Mint mondtam, az S/R-szint ritkán van egy pipen belül. Inkább egy tartománynak kell elképzelni.

Nézzük meg, hogyan reagált az ár, majd megérintette a piros vonalat. Ez egy jó ellenállási szint, ezt kell keresni.

         vízszintes támasz és ellenállásFigyeljük meg, hogy a második alkalommal az ár megpróbálta átlépni a piros vonalat, elért egy erős ellenállást és ezután azonnal csökkenni kezdett. Mint látható, hatalmas nyereséget lehetett volna elérni, ha short pozíciót nyitottunk volna. A csökkenés 500 pip volt. Ha visszatekintünk a grafikonon, látni lehet, hogy az áremelkedés ezen a szinten számos korábbi alkalommal megtört. Itt található egy kicsinyített kép (kattintson a képre a nagyításhoz):

                                             vízszintes támasz és ellenállás

Beszéltünk már az ellenállásról, de mi az a támasz? Nos, ez ugyanaz, azzal a különbséggel hogy megtámasztja az árat, ha az esik. Nézze meg a lenti grafikonon, hogy próbálta meg az ár többször is megtörni a támaszt (zöld vonal). Amikor negyedszer próbálta meg átlépni, mintegy 300 pipet emelkedett.

vízszintes támasz és ellenállás

Néha az ár nem tartja tiszteletben az S/R szintet, mint a fenti képeken, és egyenesen átmegy rajtuk. Ha ez történik, és megtörik egy erős S/R szint, nagy a valószínűsége, hogy az ár abba az irányba halad tovább. Nézzük így: nagy volumenű eladások miatt többször is csökkent az ár, de a vevők vásárlásaikkal minden egyes alkalommal megtámogatták.

Amikor végül megtört a szint, még több eladó lépett a piacra, látva, hogy a szint nem tartott a meg az árat és továbbra is csökken. Emellett sok vevő néhány pippel a támasz szintje alá teszi a stop-losst. Mindannyian tudjuk, hogy amikor az ár eléri a stop-loss szintet, a vevők automatikusan eladókká változnak. Ez még tovább csökkenti az árat.

A megtört támaszból ellenállás lesz, és a megtört ellenállás támasszá változik. Ez azért történik, mert, mint mondtam, a piacot emberek vezérlik, és ha egyszer egy szintet többször is teszteltek, pszichológiai szint lesz a legtöbb trader számára, egy olyan hely, amiről tudják, hogy az ár ott visszapattant, megfordult, elakadt, más szóval reagált. Ha az ár visszatér oda, ők is reagálni fognak, és ezért az ár is újra reagálni, amikor megérinti ezt a szintet.

Nehéz megjósolni, mikor törik meg az S/R szint, vagy mikor fog kitartani, ezért ez a fajta kereskedés kockázatos, de nagy nyereséget is hozhat.

Nézzük át, hogy találjuk meg az S/R szintet:

  • keressünk olyan területeket, ahol az ár visszafordult vagy elakadt,
  • nézzük meg, hogyan reagált az ár a múltban erre a szintre,
  • minél többször érintette meg az ár és fordult meg, annál erősebb a szint.

Ennyi volt mára. Próbáljon meg vízszintes támasz és ellenállás szinteket keresni a grafikonokon, és nézze meg, hogy észreveszi-e őket. A következő cikkben fogunk beszélni a diagonális támaszról és ellenállásról.

Leave a Comment