Home Pivot Pontok

Pivot Pontok

by admin

Amikor a vízszintes támaszról és ellenállásról beszéltünk, említettem, hogy az inkább egy zóna, nem egy egzakt vonal, és hogy különböző traderek különböző támaszt vagy ellenállást azonosíthatnak. Ugyanez igaz a diagonális támaszra és ellenállásra is.

Most az S/R szint meghatározásának egy új módját fogom bemutatni – egy olyat, amely objektív matematikai számításra épül, az előző napi csúcs, a mélypont és a záróár segítségével. Nem fogok belemenni a pivot pontok kiszámításának részleteibe, mert talál majd indikátorokat, amelyek a grafikonon ábrázolják a szinteket.

Miután felrajzolta a pivot pontokat a grafikonon, látni fog egy fő pivot pontot, számos támasz- szintet (a használt indikátortól függ, hogy mennyit), valamint számos ellenállás-szintet.

Sok trader használ napi pivot pontokat kulcsfontosságú támasz és ellenállás-szintek meghatározásához, és ezek azért működnek, mert mindenki ugyanazt a dolgot látja, nincs szó szubjektivitásról. Ne higgye el csak ezért mert azt mondom, rajzolja be a pivot pontot a grafikonba, és nézze meg, hogyan reagál rá az ár.

Ha minden a kereskedő ugyanazt a szintet látja, az a szint még erősebbé válik. Az ár gyakrabban reagál ezekre a szintekre, mint ahányszor nem, így jó kereskedelmi lehetőségeket biztosít.

Ha egy olyan ügyletben van, ami lebegő profitot mutat, de az ár közelít a napi pivot ponthoz, érdemes kivenni valamennyit ebből a nyereségből, mert soha nem lehet biztosan tudni, hogy fog reagálni az ár a pivotra – visszafordulhat, és részben vagy egészben elviszi a nyereséget.

A pivot pont használatának legegyszerűbb módja olyan, mint a szokásos S/R szinteké. Az ár többször is teszteli őket, mielőtt végül áttöri. Ne feledje hogy, mint a forexben minden, a pivot pont is tévedhet, ami azt jelenti, hogy az ár nem pattan vissza, amikor megérintette.

Sávban a kereskedők támasz-szinten vásárolnak és ellenállás-szinten adnak el, így a pivot pont számukra nagyon hasznos eszköz. A trenddel kereskedők is nézik a pivot pont szintet, és így megpróbálják megjósolni, hol ér véget egy korrekció vagy hova kell elhelyezni a stop loss-t.

Ha egy vízszintes S/R szint megegyezik a pivot szinttel, az jobban megerősíti, és szinte biztos lehet abban, hogy az ár reagálni fog rá. Ezt hívják confluence-nek, azaz egybeesésnek de erről majd egy másik alkalommal beszélek.

 

Leave a Comment